Pagina's

vrijdag 27 december 2013

Lemsteraak Salamander VA 27

De in 1911 gebouwde Lemsteraak Salamander werd tijdens de bouw van de aak bij de Gebr. De Boer in Lemmer gekocht door de heer L. Herfurth uit Antwerpen. Kort daarna werd de heer O. van der Waele, ook uit Antwerpen, als compagnon aangetrokken. Ze zeilden met de Salamander, zeilnummer OA 27, veel wedstrijden op de Schelde en in Zeeland.

Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog in 1914 vlucht Herfurth met de "Salamander" naar het neutraal gebleven Nederland. Wegens geldgebrek verkocht hij in 1918 het Lemsteraak-jacht aan R. van den Arend. Deze zeilde ermee tot 1927; toen ging de aak over aan R.S.P. Schuil. Van 1942 tot 1965 was H.W. Schalkwijk de eigenaar.

In 1965 werd de aak gekocht door een Duitser, waarvan de naam onbekend is; het was toen een wrak. De "Salamander" is door deze Duitser gedeeltelijk gerestaureerd op een werf te Finkenwerder bij Hamburg. Enkele jaren later kocht de heer G.J. van Esser de aak en die voltooide de restauratie. In 1982 wordt de heer W.S. Corsel te Valkenburg, Z.H., de nieuwe eigenaar en die verkoopt hem in 1984 aan de verzamelaar en bouwer van Lemsteraken, W.H. Stofberg.

Stofberg repareert er in enkele jaren veel aan; daardoor verkeert de aak thans weer in zeer goede conditie. De naam "Salamander" is door de opeenvolgende eigenaars nooit veranderd, waarschijnlijk omdat het roer is versierd met een grote, gebeeldhouwde salamander. Zie ook De vier 15 meter Lemsteraakjachten van de Gebr. De Boer.
Een aantal Lemsteraken zeilend voor de wind. Op de voorgrond de Lemsteraak Salamander met zeilnummer 27 OA tijdens een zeilwedstrijd op de Lek. Fries Scheepvaart Museum: Een aantal Lemsteraken zeilend voor de windZie ook Spiegel der Zeilvaart: De vier Plezieraaken van De Boer

Lemsteraakjacht Salamander: Lemsteraakjachten van de Gebr. De Boer
Lemsteraak Bestand VA-Klasse: Lemsteraak Salamander
Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten: Lemsteraak Salamander
Spanvis:De eerste direct als jacht gebouwde aken
Waterkampioen 1956: De Lemsteraak 
Facebook: Restauratie Lemsteraak Salamander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten